Izbira najboljše kuhinjske posode za tvoj dom
Ne glede na to, ali kupuješ nove stvari za kuhinjo, preizkušaš nove okuse ali se pripravljaš na kuhanje, je iskanje prave kuhinjske posode ključnega pomena. Vendar pa je z razvijajočo se tehnologijo kuhinjske posode in številnimi blagovnimi znamkami, ki se pojavljajo vsak dan, izbira ponve in loncev, ki ustrezajo tvoji kuhinji in načinu kuhanja, lahko pravi izziv, tudi za profesionalne kuharje.
To je pomembna naložba, o kateri moraš dobro razmisliti. Za začetek iskanja popolne kuhinjske posode moraš najprej poznati svoje kuharske potrebe. Kako pogosto kuhaš? Ustvarili smo priročen vodnik, ki ti bo pomagal najti popolno kuhinjsko posodo za tvoj dom.
Kateri material izbrati za kuhinjsko posodo?
Pri nakupovanju kuhinjske posode običajno najprej pomislimo na material. Izbira materiala za kuhinjsko posodo je ena najpomembnejših odločitev, ki jo bo potrebno sprejeti. Spodaj si oglej materiale, ki jih lahko izbereš za svoje ponve in lonce.
Nerjaveče jeklo
Nerjaveče jeklo je eden izmed najbolj priljubljenih materialov za kuhinjsko posodo, saj je odporno na madeže in korozijo. Nerjaveče jeklo samo po sebi ni dober prevodnik toplote, vendar ga je mogoče kombinirati z drugimi materiali za izboljšanje prevodnosti.
Pomembna značilnost, na katero je vedno treba paziti, je, ali ima posoda zaprto osnovo. Takšen material ni le stroškovno učinkovit, ampak tudi veliko bolje prevaja toploto. Nerjaveče jeklo se lahko kombinira tudi z drugimi materiali, kot sta aluminij in baker, da se izboljša porazdelitev toplote in prevodnost.
Poleg tega nerjaveče jeklo ne potrebuje rednega mazanja, ki ga zahteva druga posoda. To je popolna izbira za vsakogar, ki išče kakovostno kuhinjsko posodo, ki ne zahteva dolgočasnega vzdrževanja.
Lito železo
Nič ne premaga vsestranskosti posode iz litega železa. Uporablja se lahko v pečici, štedilniku ali na odprtem ognju. Ta debela kovina ima trdno kristalno strukturo, ki ji daje izjemno trpežnost. Lito železo tudi bolje ohranja toploto v primerjavi z drugimi materiali. Ta material bo držal in vzdrževal hrano, naj gre za počasno kuhanje ali hitro pečenje.
Glavna slabost litega železa je, da se na dolgi rok začne luščiti in rjaveti. Kljub temu drgnjenje z oljem, ki mu sledi nekaj toplote, ustvari plast zaščite, ki ohranja posodo v dobrem stanju. Če je za to dobro poskrbljeno, lahko litoželezna posoda omogoči dolgoletno kuhanje brez težav.
Ker je lito železo nagnjeno k rjavenju, je priporočljivo, da v ponvi ne hraniš tekočin dlje časa. Prav tako je dobra ideja, da posodo iz litega železa po kuhanju obrišeš in jo po potrebi ročno umiješ.
Aluminij
Kuhinjska posoda iz aluminija ni le lahka, ampak je tudi dober prevodnik toplote. Aluminij je poceni in zahteva malo vzdrževanja, vendar je po drugi strani nagnjen k ukrivljanju in udrtinam, saj ni tako trpežen.
Priporočljivo je, da v aluminijasti posodi ne pripravljaš kislih ali alkalnih živil, saj bodo ta reagirala z aluminijem. Hrano odstrani takoj po kuhanju, da preprečiš njeno absorpcijo.
Pomembne stvari pri izbiri kuhinjske posode
Zdaj, ko poznaš najpogostejše materiale, ki jih lahko izbereš, je naslednji korak poznavanje funkcij posode.
Prevodnost toplote
Niso vse kovine dobri prevajalci toplote. Na primer, lito železo je dober prevodnik toplote, nerjaveče jeklo pa ni. Kuhinjska posoda, ki ima boljšo prevodnost, bo poskrbela, da bo hrana enakomerno kuhana. Hitro se bo odzvala tudi na temperaturne spremembe, ko zmanjšaš ali povečaš toploto.
Reaktivnost
Ne glede na vrsto posode, ki jo želiš izbrati, je tvoje zdravje na prvem mestu. Nekatere posode reagirajo s hrano in lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Na primer, aluminij reagira s kislo hrano, kot je paradižnik. Prav zato kuhanje takšne hrane na aluminijasti ponvi ali loncu ni dobro. Pri izbiri posode vedno pazi na reaktivnost.
Trpežnost
Nekatere posode bodo ostale v vrhunskem stanju več let, ne glede na to, kako pogosto jih uporabljaš. Ena takšnih odličnih vrst posode je posoda iz nerjavečega jekla.
Vzdrževanje
Upoštevati moraš tudi to, kako je treba posodo vzdrževati, da bo ostala v vrhunskem stanju. Če se ti vsak večer pred spanjem ne ljubi loščiti posode, je bolje, da se odločiš za možnosti, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja, kot je lito železo.
Nasveti za nego posode
Najpomembnejša stvar, ki jo je treba upoštevati pri skrbi za posodo, je material, ki se uporablja za njeno izdelavo. Nekateri materiali zahtevajo več nege kot drugi.
-
Lito železo zahteva malo vzdrževanja. To posodo lahko več let ohraniš v dobrem stanju tako, da na površino večkrat naneseš olje in jo segreješ. Po uporabi jo minimalno očisti.
-
Nerjaveče jeklo je najlažji material za vzdrževanje. Po uporabi posodo samo ročno umij s krpo in milnico. Ne uporabljaj gobic za čiščenje, ki bodo opraskale ali postrgale material.
-
Aluminij je nagnjen k razbarvanju. Aluminijasto posodo lahko pred razbarvanjem zaščitiš tako, da jo dalj časa namakaš v milnici. Za odstranjevanje zažgane hrane lahko uporabiš tudi gobico iz jeklene volne.
Oglej si našo obsežno zbirko in poišči popolno kuhinjsko posodo za svoj dom.